Gävle – en stad för alla smaker

23 oktober 2019 admin

Gävle är Sveriges fjortonde största ort och har ungefär 75 000 invånare. Residensstaden för Gävleborgs län är väl värt ett besök. Missa inte att ha picknick på våren i Boulognerskogen eller att besöka Sveriges Fängelsemuseum. Barnen röstar nog på närbelägna Furuviksparken, där det både finns exotiska djur och roliga vattenrutschbanor. För gammal havscharm – besök fiskeläget Bönan på Norrlandet på kusten utanför Gävle. Eller ta en rejäl shoppingtur. Varför inte ta sikte på Stortorget och de två galleriorna? Eller den K-märkta Berggrenska Gården med sina butiker. Passa på att bo på ett trevligt hotell när du där. 

 

Mycket att titta på

Det finns flera olika hotell i Gävle, i varierande prisklasser. Lyxigt och centralt, eller enkelt och mysigt en bit ut? Valet är ditt. Kanske vill du bo i stadsdelen Söder? Titta då på det här alternativet: http://hotelaveny.eu/.  Det är på Slottstorget på Söder som den stora julbocken i halm sätts upp varje år inför första söndagen i advent. På Slottstorget finns även Gävle Stadsbibliotek, med en halv miljon besök årligen. En bit västerut från torget, invid slottet på södra sidan Gävleån, finns Fängelsemuseet. Gör ett besök och inmundiga 500 års kunskap om brott och straff! 

 

 

Något för alla 

När man softat på sitt hotellrum, kanske på Hotel Aveny, är det dags att ta sig an Gävle by night. Gävle City är en krog- och kafétät stad och alla kan hitta något som passar. Kanske sugen på att äta Sydamerikanskt? Testa Brända Bocken, mitt på Stortorget. En Gävleklassiker är annars Matildas kvarterskrog på Söder. Här lagas mat efter årstidernas råvaror från utvalda producenter. För nattsuddaren rekommenderas sedan nattklubben SlickCity, med sina två våningar, fyra barer och två dansgolv. På morgonen får vi hoppas att solen skiner så att man kan avnjuta frukosten i härliga Boulognerskogen. En skog som snarare är en park – faktiskt en av Sveriges största stadsparker. 

Fler nyheter

31 oktober 2023

Resa till Berlin